Wat is neurofeedback? Dat is hersentraining.

Neurofeedback is een behandeling waarmee je hersenactiviteit gemeten én getraind kan worden om beter te functioneren. Je brein bepaalt alle lichamelijke en psychische processen in je lichaam. Jouw hersenen zijn cruciaal voor hoe je je mentaal en lichamelijk voelt. 

Neurofeedback is een methode om de hersenen te trainen om beter te functioneren. Bij gezonde mensen is de werking van de hersenen stabiel. Bij mensen met hersenletsel of klachten zoals stress, (over)vermoeidheid of hyperactiviteit is de hersenactiviteit ontregeld. Hoe meer de hersenen ontregeld zijn, hoe ernstiger de klachten. Met neurofeedback kun je je hersenen leren die hersenactiviteit te beïnvloeden, zodat deze weer stabiel wordt.

Daarom is deze behandeling veilig en verantwoord.

Hoe werkt neurofeedback?

Je kijkt tijdens een neurofeedback training ontspannen naar een film. Of je doet je ogen dicht en luistert lekker naar muziek. Ondertussen meet ik je hersengolven. En als er teveel activiteit is, dan komt er een heel korte onderbreking in het geluid van de film of de muziek. De hersenen reageren hierop, door zichzelf als het ware te ‘reorganiseren’.

De kleine onderbrekingen laten de hersenen weten dat er iets niet in orde is. De korte pauzes in het geluid geven de hersenen informatie (de feedback) en dit vormt de sleutel tot het leerproces van het brein. De hersenen zijn bijzonder goed in staat om patronen te ontdekken. Dankzij jouw leervermogen weten je hersenen op deze manier een steeds stabieler patroon te vinden. 

Bij de volgende training krijgen de hersenen weer informatie en zodoende bouwt het effect zich steeds verder op. Dit proces gebeurt onbewust. 

Hoe gaat een training in zijn werk?

Je gaat in een gemakkelijke stoel zitten.

Ik plaats de sensoren op je hoofd. Die meten je hersenactiviteit

Je kijkt naar een film of luistert naar muziek. Die kies je zelf uit.

Ondertussen krijg je onderbrekingen in het geluid, die je hersenen precies de juiste informatie geven

Neurofeedback training optimaliseert de hersenfuncties. De training verbetert de samenwerking tussen de rechter- en linkerhersenhelft. Hierdoor kunnen o.a. leer- en gedragsproblemen, angst-, vermoeidheids- of slaapklachten verminderen.

Een Neurofeedback sessie duurt in totaal 1 uur. In het algemeen zijn er ongeveer 15-20 sessies nodig. Dit is wel afhankelijk van de klachten. Voor aangeboren aandoeningen zijn meer sessies nodig, dan klachten die in de loop van je leven zijn ontstaan.

De training dient een keer per week plaats te vinden voor een goed opbouwend effect.


Is neurofeedback ook iets voor jou?

Wil je jouw hersenen ook optimaal laten functioneren?

Op dit moment is er een wachtlijst. Om de kwaliteit te waarborgen van de clienten die ik behandel.

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging voor Neurofeedback en bij de VBAG


Ben je nieuwsgierig geworden naar ervaringsverhalen?


Veel gestelde vragen:

Wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) mijn consulten vanuit de aanvullende verzekering.

De behandeling valt onder de alternatieve zorg en je hoeft hierover geen eigen risico te betalen.

Bij Tarieven kun je meer info vinden.

Hoeveel trainingen heb ik nodig?

Neurofeedback is maatwerk, dus het aantal trainingen verschilt per persoon. Het gemiddelde ligt tussen de 15 á 20 trainingen. Maar er zijn zeker ook mensen die maar 10 trainingen nodig hebben om tot het gewenste resultaat te komen. En er zijn ook mensen die meer dan 20 trainingen nodig blijken te hebben.

Sommige klachten zijn hardnekkiger dan anderen. Dit is afhankelijk van de aard en duur van de klacht, medicijngebruik etc.

Na 10 trainingen ervaren de meeste mensen aanzienlijke verbeteringen in hun welzijn en functioneren. Je verliest bovendien niet wat je hebt geleerd.

Daaron bied ik ook pakketten aan. 

Moet ik stoppen met medicijnen?

Nee, dat hoeft niet. Het is wel zo dat medicatie, zoals Ritalin en anti-depressiva of slaapmedicatie de hersenactiviteit kunnen beïnvloeden.

Ondanks de inname van medicatie kan er toch verbetering optreden. Door de verbetering kan de medicatie vaak verminderd of zelfs gestopt worden.

Voor het stoppen of afbouwen van de medicatie verwijs ik altijd door voor advies naar de voorschrijvend arts.

Zijn er bijwerkingen?

Bij deze methode wordt niets in het lichaam gebracht; geen medicatie of electrisch stroompje. In principe zijn er geen bijwerkingen. Sommige mensen ervaren wat dufheid of vermoeidheid na de training in het begin.

Dit is het gevolg van de informatie de je hersenen over zichzelf hebben gekregen. Je hersenen moeten weer opnieuw in balans moet komen. 

Deze klachten komen minimaal voor en verdwijnen na een paar uur.

Is het geschikt voor kinderen?

Neurofeedback is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 à 5 jaar. Voorwaarde is eigenlijk alleen dat je kind gedurende een half uur rustig naar een film kan kijken

 Je kind kijkt naar zijn of haar lievelingsfilm en de training gaat als vanzelf. Ze komen graag terug voor de film en het effect dat de training heeft. 

Kan er iets aan mijn karakter veranderen?

Nee, wel kan Neurofeedback je karakter positiever naar voren laten komen. Omdat je je beter voelt en daarom ook anders gaat gedragen. Je karakter/persoonlijkheid zelf verandert niet.

Moet ik de trainingen bij blijven houden?

Nee, de resultaten zijn blijvend.

Het kan wel zo zijn dat door alcoholgebruik, narcose, stressperiode of ongeluk een terugval kan ontstaan in de hersenbalans. Vaak heb je dan niet meer dan 2 á 3  trainingen nodig om je brein weer in balans te krijgen.

Er zijn veel clienten die het fijn vinden om te blijven trainen. Ze blijven de ontspanning na een training ervaren. En komen dan 1 keer per maand wanneer ze zelf aanvoelen als het nodig is. 

Of als er een toetsweek aankomt, zodat je weer opimaal kunt concentreren

Wanneer ga ik iets merken?

Dit is afhankelijk van hoe het brein de neurofeedback oppakt. Er zijn mensen die zich al na één training heerlijk ontspannen, kalmer en helderder voelen. Er zijn ook mensen die een paar trainingen nodig hebben voordat ze een positieve verandering merken.

Mijn ervaring is dat de meesten na 10 trainingen echt een verschil ervaren.


Pamela Veldema legt aan Beetje van Beers, in het kort, uit hoe neurofeedback werkt:


Brigitte Sengers via Facebook

Na een aangename schoolperiode voortgezet klas 1 en 2 hadden wij in de gaten dat mijn dochter haar schoolprestaties in de 3e klas snel achteruit gingen.

Na een jaar veel overhoringen ,oefenen en leren en weer gesprekjes en trainingen op school te hebben gehad, snapte wij er niets meer van. Mijn dochter bestede zoveel tijd en aandacht aan het leren van haar toetsen dat er tenminste enigszins een vooruitgang zou moeten zijn. Helaas mocht dit niet baten, en dreigde zij halverwege klas 4 te zakken voor haar diploma. Ik dacht hoe moet ik mijn dochter dan nog stimuleren om een jaar over te doen, na zoveel inzet en doorzettingsvermogen

Door er met andere mensen over te praten, zijn wij erop geattendeerd eens met Pamela te praten. Pamela adviseerde ons een neurofeedback training, met de mededeling dat onze dochter (inmiddels een puber)alleen maar een filmpje hoefde te kijken. Daar stemde ze in mee!!!

Als snel bleek uit de resultaten dat bij mijn dochter alle prikkels uit haar omgeving enorm bij haar binnenkomen, en daardoor haar concentratie zo goed als uitvalt. Dit was goed af te lezen aan de beelden die ik zag. Pamela heeft ervoor gezorgd, doormiddel van neurofeedback training dat deze prikkels goed opgevangen en verwerkt worden.

Na de eerste sessie merkte mijn dochter al dat ze beter kon slapen, en na een aantal sessies zagen wij ook haar schoolresultaten omhoog komen. Mijn dochter omschrijft het dat er rust in haar hoofd is gekomen, waardoor zij zich beter kan concentreren. Ook zag ik dat ze meer zelfvertrouwen begon te krijgen, en weer in zichzelf begon te geloven. Met als resultaat na heel hard werken dat zij geslaagd is voor haar VMBO diploma….

Heel erg bedankt Pamela, voor het terugbrengen van mijn mooie, lieve, knappe dochter.

Doormiddel van familieleden ben ik hier terecht gekomen. Had veel last van depressiviteit en angsten. Door meerdere behandelingen steeds stabieler en rustiger in mijn hoofd geworden, waardoor het beter in me leven gaat. Heb ondersteuning van antidepressiva, maar... de dosering is ZEER laag. De behandelaar Pamela Veldema is een vrouw die je absoluut kan vertrouwen. Ze is een super lieve dame waar je je bij op je gemak voelt. Ze is eerlijk en oprecht, betrouwbaar en ze verstaat haar vak goed. Ze is ook altijd up to date wat betreft de Neurofeedback.

B. Visser

via Google reviews

Miranda (via Facebook)

ik ben jaren geleden al in contact gekomen met Pamela en haar natuurgeneeskunde onze dochter heeft een stofwisselingsziekte en slikt daarvoor veel medicijnen ze had altijd last van haar darmen en was veel moe dankzij de adviezen van Pamela ging het stukken beter. Jaren later heeft onze dochter een flinke dip gehad zij had vele angsten en was depressief en hebben we weer contact gezocht met Pamela omdat we zoveel goede berichten hoorden over neurofeedback en wat hebben we hier goed aan gedaan onze dochter is van haar angsten af voelt zich weer prettig en ze raakt niet meer zo snel overprikkeld. Pamela is een rustige lieve vrouw die alles goed uitlegt en zo enthousiast als ze ziet hoe de hersenen op de neurofeedback reageren. Wij zijn zeer tevreden.

Rozemarijn (via Facebook)

Een aantal weken geleden gestart met neurofeedback training voor mijn zoon. Hij kan zich beter concentreren op school. Hij behaalt zijn doelen nu en hij heeft meer plezier in school.

Via familie, helpt me enorm om op de been te blijven. Na een sessie weer energie! Raad het iedereen aan met een stresvol leven, helpt mij bij ADHD. Rust, stabieler en nog steeds zonder medicatie.
En een dikke 10 voor Pamela, sociaal, vrolijk en vooral eerlijk. Laat je niet langer dan nodig bij haar komen. Klaar is klaar!

Karen

via Google reviews

Agnes (via Facebook)

Ik ben een aantal jaren in behandeling voor neurofeedback omdat ik nog steeds het voordeel zie van deze behandeling. Het voordeel is dat ik ruimte en rust krijg in mijn hoofd. Achteraf zijn er vele deuren opengegaan die mij inzicht gaven hoe ik functioneerde. Ik raad het iedereen aan. Je maakt nl nieuwe paden aan die er voor zorgen dat het gaat zoals het gaat. Pamela is de rust zelve en geeft goede feedback.


>