Emdr


Emdr is een snelle en effectieve manier om ervaringen te verwerken waar je op dit moment last van hebt. 

Soms hebben we nu nog last van herinneringen en situaties die in het verleden zijn gebeurd.

Er is een gezegde dat zegt: Tijd heelt alle wonden. Maar soms is dat niet zo. Dan blijf je ermee zitten. Hoe graag je er ook van af wilt.

Het hoeft zelfs niet eens een herinnering te zijn, het kan een gevoel zijn wat steeds weer de kop op steekt. Of je lage zelfbeeld of een gedachte dat er in de toekomst iets kan gaan gebeuren. Of dat je jezelf structureel voorbij loopt.

Bij stressvolle gebeurtenissen maakt je lichaam noradrenaline aan, dat zorgt ervoor dat herinneringen steviger worden opgeslagen. Zodat we bij een volgende keer, snel en effectief kunnen reageren. Ons onderbewustzijn stuurt al onze reacties en beslissingen.

Bij emdr halen we deze herinnering op en die komt dan in je werkgeheugen. Waardoor die veranderlijk is. Met oogbewegingen of audio-klikjes.

Als je het brein gelijktijdig taken laat doen en je concentreert je op de herinnering, dan wordt dat werkgeheugen maximaal belast. Dan moet je brein kiezen tussen de herinnering of de afleidende taak. Want we kunnen onze aandacht niet bij 2 dingen tegelijk houden.

Het effect hiervan is dat de lading van de herinnering minder levendig en minder emotioneel wordt opgeslagen in het lange termijngeheugen.

Je brein krijgt dus nu de kans om heftige prikkels op een rustige manier te verwerken.

Zo maak je meer ruimte voor gevoelens die kloppen met de realiteit en krijg je weer het gevoel van controle terug. En kun je je dagelijkse bezigheden weer oppakken want je brein (ver)werkt weer op de juiste manier.

In je beleving ga je van ‘ik ben mijn probleem’ naar iemand die een probleem beleeft.

Je hebt weer een gevoel van vrijheid en het gevoel dat je een keuze hebt.

Emdr is een van de meest toegepaste behandelingen bij overwerkte herinneringen. Het is kortdurend, cliëntgericht en heeft en stevige wetenschappelijke basis.

Zijn er ook nadelen?

Na afloop van de EMDR therapie kunnen de effecten nog even doorwerken. Dat is natuurlijk goed. Toch kan dat in sommige gevallen de cliënt het idee geven de regie eventjes kwijt te zijn. Bijvoorbeeld als er nieuwe gevoelens naar boven komen. Vaak is het een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.

Ik ben aangesloten bij EMDR Therapeuten Nederland

>